Svijet
0

Popravljeni kvarovi, Indijci dobili struju

FENA
Kvarovi na svim elektroenergetskim mrežama u Indiji koje su se u ponedjeljak i utorak raspale popravljeni su te su Indijci ponovno dobili struju, rekao je u srijedu ujutro visoki dužnosnik nacionalne elektroenergetske kompanije.
"Ponovno je uspostavljeno snabdijevanje strujom na mrežama sjevera, istoka i sjeveroistoka zemlje", rekao je S. K. Soonee, direktor Power System Operation Corporationa (PSOC), nakon velikog kvara bez presedana zbog kojeg je 600 miliona stanovnika, ili polovina indijskog stanovništva, u utorak bila bez struje.

Tokom noći je intervencijom inženjera PSOC-a popravljen kvar. Prema procjenama, kvarom je bilo zahvaćeno 20 od 29 država i on je izazvao haos u saobraćaju, zaustavio podzemne željeznice i vozove, blokirao 200 rudara pod zemljom i zaustavio klima uređaje.

Vlada je najavila pokretanje istrage o uzrocima kvarova. Neki dužnosnici smatraju da su uzastopne kvarova izazvale države koje su premašile dopuštene kvote potrošnje za svoje mreže što je izazvalo domino učinak, prenosi Hina.