Mogući međusobni sukobi?
37

Ponovo raskol među Palestincima: Hamas i Islamski džihad se usprotivili Fatahu

B. H.
Pripadnici Islamskog džihada (Foto: Twitter)
Pripadnici Islamskog džihada (Foto: Twitter)
Hamas i Palestinski islamski džihad (PIJ) odbili su zahtjev palestinskih vlasti da obustave svoje oružane aktivnosti na sjevernoj Zapadnoj obali, saopćili su danas palestinski izvori.

Dvije grupe su bojkotovale sastanak predstavnika raznih palestinskih frakcija u Jeninu. Iniciran od strane viših dužnosnika iz Palestine i vladajućeg Fataha, sastanak je održan je u sklopu napora da se osmisli "zajednički nacionalni program" za suočavanje s Izraelom.

Sastanak je održan usred rastuće zabrinutosti u Ramallahu zbog pojave niza naoružanih grupa, od kojih je većina povezana s Hamasom i PIJ-om, u Jeninu i Nablusu tokom prošle godine.

Dužnosnici Palestinske uprave i Fataha također su izrazili duboku zabrinutost zbog saradnje između oružanih grupa koje su povezane s Hamasom i PIJ-om i onih koji pripadaju Brigadama mučenika Al-Aqse , oružanom krilu Fataha.

Palestinska uprava je pojačala pritisak na Hamas i PIJ da obuzdaju svoje ljude na Zapadnoj obali i suzdrže se od davanja izgovora Izraelu za nastavak vojnih operacija u palestinskim gradovima i selima.

Snage sigurnosti Palestinske uprave od tada su pritvorile desetke aktivista koji pripadaju Hamasu i PIJ-u. Osim toga, visoki dužnosnici PA i Fataha održali su niz sastanaka s predstavnicima Hamasa i PIJ-a u pokušaju da ih uvjere da rade na deeskalaciji napetosti s Izraelom, posebno tijekom mjeseca Ramazana, koji počinje 22. marta.

Sastanak u Jeninu održan je pod sloganom "Narod, palestinska vlast i otpor su u jednom rovu". Moto odražava želju Palestinske uprave da spriječi Hamas i naoružane grupe PIJ da djeluju nezavisno i bez koordinacije s Ramallahom i drugim palestinskim frakcijama.

Hamas je saopćio da je odlučio ostati podalje od sastanka nakon što su službenici sigurnosti Palestinske uprave ispalili suzavac na ožalošćene tijekom sprovoda Abdela Fattaha Kharousheha, Hamasovog militanta koji je prošlog mjeseca ubio dva izraelska brata u gradu Hawara, u blizini Nablusa.

Dužnosnici PIJ-a rekli su da su odlučili bojkotovati sastanak jer je njihova grupa "fokusirana na podršku otporu i jačanje postojanosti palestinskog naroda u suočavanju sa žestokim zločinačkim napadima okupacijskih snaga i doseljenika".

"Odbijanje Hamasa i Islamskog džihada da učestvuju na sastanku znači da se dvije grupe protive nacionalnom jedinstvu", rekao je dužnosnik Palestinske vlasti. Dodao je da ne isključuje mogućnost da bi sigurnosne snage Palestinske uprave mogle biti prisiljene poduzeti "oštre mjere" protiv ove dvije grupe ako nastave ostati pri svom stajalištu.