Klimatska kriza
11

Polovina američkog stanovništva suočena s opasnim toplotnim valom

FENA
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svaki drugi Amerikanac suočit će se s brutalno visokim i opasnim temperaturama i vrelom vlagom kada će se nemilosrdni toplotni val nadviti iznad srednjeg zapada i istočne obale u petak i za vikend.  

Upozorenja o prekomjernoj vrućini izdana su za više od 170 miliona Amerikanaca jer se očekuje da će temperature u brojnim mjestima porasti i više od 38 stepeni celzija do subote popodne, saopćila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Neki od najvećih gradova u zemlji, uključujući Chicago, New York i Philadelphiju, otvorili su centre za hlađenje u javnim bibliotekama i društvenim centrima za one koji ne mogu da izbjegnu visoke temperature.

"Ekstremna vrućina može biti opasna po zdravlje, pa čak i smrtonosna", objavio je grad Boston na svojoj internetskoj stranici nakon što je proglasio vanredno stanje zbog vrućine, dodajući da će gradski timovi za uličnu pomoć obezbijediti vodu na svojim rutama.

Američki gradski zvaničnici i prognostičari pozivaju građane da se drže podalje od vrućina jer one mogue uzrokovati bolesti uzrokovane vrelinom, posebno za one koji rade ili sudjeluju u aktivnostima na otvorenom, osobe od 65 i više godina, djecu i one s kroničnim bolestima.

"Pijte dosta tečnosti, ostanite u klimatiziranoj prostoriji, klonite se sunca i proverite rodbinu i komšije", navodi NWS.

U Philadelfiji, gdje bi živa u termometru mogla dostići 42 stepena Celziusa, zvaničnici su produžili radno vrijeme javnog bazena i prskanja u petak i subotu.

U New Yorku, gdje je temperatura trebala dostići (39 stepeni Celziusa, zvaničnici su objavili video najavu javnog servisa na društvenim mrežama pozivajući vlasnike da dobro hidriraju svoje ljubimce.

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih prilika simptomatični su za globalne klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem koje podstiču ekstreme, tvrde stručnjaci u toj oblasti, a očekuje se da će toplotni valovi u većem dijelu svijeta potrajati do augusta.

Prošli mjesec je bio najtopliji juni zabilježen u Sjedinjenim Državama, nadmašujući rekord koji datira iz 1850. godine. Također je bio 47. uzastopni jun i 532. uzastopni mjesec s temperaturama iznad prosjeka 20. vijeka, saopćila je meteorološka služba.

Očekuje se da će vruće vrijeme u većem dijelu SAD-a nestati do subote navečer, ostavljajući iza sebe izglede za grmljavinu i blage temperature u narednoj sedmici, saopćila je meteorološka služba, prenosi Reuters.