Svijet
0

Polonij koji je ubio Litvinjenka vrijedi 10 miliona dolara

FENA
Doza polonija koja je otrovala Aleksandra Litvinjenka, bivšega ruskog agenta koji je emigrirao u London, vrijedi oko deset milona dolara, piše The Times u ponedjeljak.

"Preliminarni rezultati autopsije bivšeg agenta KGB-a pokazuju da mu je data deset puta veća smrtonosna doza polonija", piše ovaj list pozivajući se na istražitelje.

Doza polonija dovoljna da ubije jednog čovjeka predstavlja 15.000 jedinica, od kojih svaka košta 69 dolara, odnosno malo više od milion dolara, piše list koji je konsultirao United Nuclear Scientific Supplies, američku firmu, rijetku među firmama, koja može prodavati ovu visokoradioaktivnu supstancu.

Doza pronađena u tijelu bivšeg agenta vrijedi dakle najmanje deset miliona dolara, zaključuje Times.

Istražitelji smatraju kako oni koji su upotrijebili polonij da ubiju Litvinjenka poznaju njegovo djelovanje, ali nisu sigurni da li je korištenje goleme doze poslužilo kao poruka ili je dokaz jedne loše obavljane operacije, smatra list.

Na drugoj strani, "kako se tolika količina te supstance ne može kupiti na internetu ili ukrasti u laboratoriju a da se to ne primijeti, postoje dvije mogućnosti - da je ona izdvojena iz nuklearnog reaktora ili je dobijena krijumčarenjem s vrlo dobrim vezama, smatra izvor specijalnih službi koje navodi ovaj list.

Litvinjenko, koji je uzeo britansko državljanstvo, umro je 23. novembra u Londonu od trovanja polonijem 210, tri sedmice nakon teške agonije.

U svojoj posthumnoj poruci on optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je odgovoran za njegovo trovanje.