Svijet
0

Poljski premijer najavio mogućnost prijevremenih izbora

FENA
Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski najavio je sinoć u Varšavi mogućnost održavanja prijevremenih izbora na jesen ove ili na početku sljedeće godine.

Prethodno je premijer Kaczynski smijenio svog zamjenika Andreja Leppera zbog povezanosti s korupcionaškom aferom.

Lepper je odmah odgovorio da će njegova partija "Samoodbrana" zbog takve odluke premijera napustiti koalicionu vladu.

"Ukoliko vlada ne može osigurati novu većinu, to bi na kraju dovelo do prijevremenih izbora", napomenuo je Kaczynski u intervjuu državnoj televiziji prenio je AP.

Premijer je također rekao da ne očekuje brzu odluku o prijevremenim izborima s obzirom na to da uskoro počinje ljetna pauza rada parlamenta.

Do smjenjivanja Leppera, lidera populističke stranke, došlo je zato što je njegovo ime isplivalo u velikoj istrazi o korupciji, saopćeno je iz premijerovog ureda, prenijele su svjetske novinske agencije.

Lepper je izjavio poljskoj televiziji TVN24 da je obavijestio premijera da je to kraj njegove vlade.

Neimenovani izvor iz vladajuće Partije zakona i reda, na koji se poziva Reuters, tvrdi da će ta partija nastojati da "Samoodbranu" zadrži u koaliciji i bez Leppera.

Lepper je izjavio da će njegova stranka donijeti u utorak zvaničnu odluku, ali da je on duboko uvjeren da će napustiti vladu.

Ukoliko Lepperova stranka napusti vladu, premijer Kaczynski će ostati bez njenih 46 glasova.

To znači da će u najboljem slučaju vlada moći da računa na 203 glasa, što je znatno manje od neophodne većine od 231 glasa u parlamentu sa 460 poslanika.

Poljski ministar sporta Tomasz Lipiec je također u ponedjeljka dao ostavku u vezi s istragom o korupciji.

Redovni izbori u Poljskoj trebali bi biti održani u jesen 2009. godine.