Svijet
0

Poljski predsjednik podržao rivala za mjesto u NATO-u

FENA
Poljski predsjednik Leh Kačinski podržao je danas kandidaturu ministra vanjskih poslova Radoslava Sikorskog za generalnog sekretara NATO-a.

Sikorski je politički protivnik Kačinskog iako su obojica političari desne orijentacije.

Mandat generalnom sekretaru NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu, bivšem holandskom ministru vanjskih poslova, ističe ove godine.

Kačinski je novinarima koji su ga pitali šta misli o kandidiranju Sikorskog za visoki položaj u sjevernoatlantskoj alijansi rekao da poljski ministar "ima čak i podršku opozicije".

"To bi bio veliki uspjeh za Poljsku. Svaki poljski političar kandidat za to mjesto ima pristanak poljskog predsjednika", rekao je Kačinski, a prenijela agencija Reuters.

Razlike između Kačinskog i Sikorskog su prije svega u oblasti vanjske politike. Dok je Kačinski euroskeptik i energični kritičar Rusije, smatra se da Sikorski brani ruske interese, primjećuje britanska agencija.

Poljski premijer Donald Tusk prošle nedjelje je najavio da će i vlada podržati kandidaturu Sikorskog.

Sikorski je bio na čelu ministarstva odbrane u konzervativnoj vladi Jaroslava Kačinskog, brata blizanca sadašnjeg predsjednika Kačinskog, ali je kasnije povučen s tog mjesta. U vladu premijera Tuska ušao je poslije njegove pobjede na parlamentarnim izborima 2007. godine.