Protive se odluci MOK-a
16

Poljski ministar sporta: 40 zemalja bi moglo bojkotirati Olimpijske igre u Parizu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk rekao je da bi oko 40 zemalja moglo bojkotirati sljedeće Olimpijske igre čime bi cijeli događaj bio besmislen.

Ovaj komentar Kamila Bortniczuka je uslijedio nakon što su Poljska, Litvanija, Estonija i Latvija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kojim bi se Rusima i Bjelorusima omogućilo da se takmiče 2024. godine.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu ako do toga dođe. Ali MOK je u četvrtak rekao da bi svaki bojkot samo "kažnjavao sportiste".

Bortniczuk je rekao da vjeruje da bi bilo moguće izgraditi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Kanadu, kako bi se podržalo blokiranje planova MOK-a prije zvaničnog sastanka 10. februara, piše BBC.

"S obzirom na to, ne mislim da ćemo se suočiti s teškim odlukama prije Olimpijade i, ako bojkotujemo Igre, koalicija u kojoj ćemo biti bit će dovoljno široka da održavanje Igara bez nas postane besmisleno", rekao je Bortniczuk.