Nezadovoljstvo saveznika
0

Poljaci zbog sukoba oko žita zaprijetili smanjenjem pomoći Ukrajincima

S. M.
Andrzej Duda i Volodimir Zelenski
Andrzej Duda i Volodimir Zelenski
Poljski ministar za pitanja EU Szymon Szynkowski vel Sek sugerisao je da bi podrška Poljske Ukrajini mogla biti smanjena usred krize oko ukrajinskog uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Odgovarajući na pitanje o sukobu oko embarga Poljske na ukrajinsko žito, ministar je rekao da je poljska vlada "neumoljiva" po ovom pitanju, uzimajući u obzir interese poljoprivrednika.

"Postupci Ukrajine ne ostavljaju nikakav utisak na nas ali, ostavljaju određeni utisak na poljsko javno mnjenje. Ankete to dokazuju, kao i nivo javne podrške za dalju pomoć Ukrajini. A to je štetno za samu Ukrajinu, “ rekao je Szynkowski vel Sek.

Naglasio je da bi izostanak podrške javnosti za pomoć Ukrajini na istom nivou kao do sada značio da bi ona morala biti smanjena.

"Željeli bismo dalje podržati Ukrajinu, ali moramo imati podršku poljskog naroda po ovom pitanju da bi to bilo moguće. Stoga, osim ako nema podrške poljskog naroda, za nas će biti izazov da nastavimo podržavati Ukrajinu kao što smo to činili i do sada", rekao je ministar.

Ranije je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller priznao da će Poljska vjerovatno smanjiti finansijsku podršku Ukrajincima koji traže utočište od ruske agresije na Ukrajinu.

Ukrajina se prijavila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji za konsultacije o agroembargu EU i spremna je da uvede zabranu uvoza određene robe iz Poljske, Slovačke i Mađarske.

Tokom svog obraćanja Generalnoj skupštini UN-a, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je uznemiren što vidi kako "neki od naših prijatelja u Evropi igraju solidarnost u političkom teatru" pretvarajući zalihe žita u triler, zapravo pomažući "da se postavi pozornica za moskovskog glumca".