Hladnoratovski pristup
0

Politički sukob Rusije i Sjedinjenih Država mogao bi opet pokrenuti svemirsku utrku

S. M.
Foto: NASA
Foto: NASA
Sjedinjene Države desetljećima uživaju obostrano koristan odnos s Rusijom koji je često služio kao moćan simbol saradnje između Istoka i Zapada u posthladnoratovskom dobu. Međutim, ta bi se saradnja mogla uskoro okončati, a to je zabrinulo novog NASA-inog šefa Billa Nelsona.

Ruski zvaničnici prijete da će se povući iz Međunarodne svemirske stanice, laboratorije u orbiti kojom SAD i Rusija zajednički upravljaju dvije decenije, već 2024. godine te da će upravljati nezavisnom svemirskom stanicom. U međuvremenu, Nelson i američka vlada žele nastaviti program ISS-a barem do 2030. godine.

"Ako se Rusija povuče, to ne bi bilo dobro", rekao je Nelson.

Složenosti američko-ruskih odnosa doprinosi činjenica da je Rusija nagovijestila da je spremna usko sarađivati s Kinom na planovima za istraživanje dubokog svemira. Dvije zemlje potpisale su ranije ove godine memorandum o razumijevanju kako bi istražile uspostavljanje zajedničke lunarne baze, dok su odnosi između SAD-a i Rusije i Kine u dubokoj krizi zbog kršenja ljudskih prava, kibernetičkih napada i niza drugih pitanja.

NASA-i je također zabranjeno otvoriti razgovore s Kinom o potencijalnoj bilateralnoj koordinaciji zbog Wolfovog amandmana, zakona iz 2011. godine koji američkoj svemirskoj agenciji zabranjuje sudjelovanje u takvim raspravama, osim ako to izričito odobre FBI ili Kongres.

Foto: NASA
Foto: NASA

"Ako Rusija počne ovisiti samo o Kini, pretpostavljam da bismo imali potpuno novu trku na Mjesec s Kinom i Rusijom protiv SAD-a. Više od 45 godina sarađivali smo s Rusima u svemiru, i želim da se ta saradnja nastavi.", rekao je Nelson.

Ipak, Nelson je rekao da se nada da puno razgovora najviših zvaničnika ruske vlade ne odražava sentiment prema Sjedinjenim Državama u ruskoj svemirskoj agenciji Roscosmos.

"Bez obzira na politiku, u kojoj imamo trenutno zategnuti odnos s Rusijom na nivou Putina, mogu vam reći da radnici, svemirski radnici, žele nastaviti s Amerikancima", rekao je.

U petak je Nelson održao prvi telefonski poziv sa Dmitrijem Rogozinom, koji je vodio Roscosmos od 2018. godine.

Kada su ga u petak telefonirali, NASA-in glasnogovornik Jackie McGuinness rekao je da su Rogozin i Nelson razgovarali o budućnosti saradnje zemlje u svemiru, ali nije bilo čvrstih obećanja na kraju Rogozina u vezi s tim koliko još namjerava ostati partner.

Prema izjavi iz Roscosmosa, Nelson je isticao svoju namjeru da nastavi upravljati svemirskom stanicom do 2030. godine, a Rogozin je izrazio podršku Nelsonu, kao i obratio se "nekoliko pitanja koja je američka strana pokrenula ranije, a koja sada bitno koče saradnju."

Izjava je umanjila sankcije "koje je američka administracija uvela protiv preduzeća ruske svemirske industrije".

Rogozin je također najavio "niz istraživačkih inicijativa" za zajedničku rusko-američku korporaciju, i "strane su se složile da aktiviraju razgovore na svim poljima, uključujući format licem u lice".

Održavanje snažnih odnosa s Rusijom u istraživanju svemira bit će ključno za održavanje svemira kao neutralne teritorije. Nelson je rekao da je i dalje optimista.

"Vaša politika se može sukobljavati na Zemlji, dok vi sarađujete u svemiru", rekao je Nelson.