Svijet
0

Policija u Bahreinu ubila tinejdžera

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija u Bahreinu je danas usmrtila 16-godišnjeg dječaka dok je pretrčavao cestu bježeći od interventnih snaga koje su pokušale suzavcem i blokadom ceste spriječiti odlazak demonstranata na molitvu na poziv glavne opozicione grupe El-Vefak, saopćili su opozicioni i aktivisti za ljudska prava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je dječak, kojeg je opozicija identifikovala kao Alija Radhija, poginuo u "saobraćajnoj nesreći" na autoputu nedaleko od sela Diraz zapadno od Maname, prenijela je Al-Jazeera.

"Nekoliko svjedoka je potvrdilo: Alija Radhija je progonila interventna policija", rekla je Merjem el-Havaja iz bahreinsog Centra za ljudska prava.

"Izašao je na autoput i civilno vozilo ga je udarilo. Smatramo ministarstvo unutrašnjih poslova odgvornim za njegovu smrt", dodala je ona.

El-Vefak, glavna opoziciona grupa, pozvala je demonstrante da se pridruže molitvi petkom.

Svjedoci kažu da su sigurnosne snage ispalile suzavac i blokirale ulice kako bi zaustavile više hiljada osoba da se pridruže protestima.

Novo nasilje uslijedilo je pošto su sunitske vlasti okrivile šiitske vjerske vođe da pokušavaju pojačati tenzije u Bahreinu.

Ovu ostrvsku kraljevinu potresaju nemiri otkako su pripadnici šiitske većine počeli da protestuju prošle godine protiv sunitske vlasti, tražeći da se okonča diskriminacija koja se nad njima provodi.