Nepoznati napadači
0

Policajac u Atini ranjen u napadu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki policajac ranjen je u ponedjeljak ujutro kada su nepoznati napadači otvorili vatru i bacili bombu na policijski nadzorni položaj u nasilju koje još traje od ubistva tinejdžera od policije u prvoj polovini decembra.

Portparol Atinske bolnice izjavio je da je "stanje ranjenog (policajca) izuzetno ozbiljno ali stabilno". Meci su mu prošli kroz pluća i ostale organe i policajac je morao primiti transfuzije krvi, javila je DPA.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Prokopis Pavlopoulos brzo je osudio napad.

"To je napad na demokratiju i na normalnu situaciju u zemlji. Počinioci će biti brzo uhapšeni kako bismo osigurali našu demokratiju", izjavio je on na televiziji.

Policija je saopćila da se napad desio kratko iza tri sata ujutro ispred zgrade ministarstva kulture u centralnom atinskom kvartu Eksarčija, području koje se smatra bastionom gradskih anarhista koji su izvodili najviše nasilja u prošlom mjesecu.

Očevici su govorili o dva ili tri napadača koji su otvorili vatru po policijskom nadzornom položaju s udaljenosti od oko 40 metara. Kasnije je ustanovljeno da je bačena i ručna bomba.

Policija je pronašla najmanje 27 čahura od metaka, što nagovještava da je oružje korišteno u napadu bio AK-47 kalašnjikov, kao i četiri redenika s mecima za pištolj od devet milimetara, javio je Grčki državni radio.

Policija je okružila područje i privela je 72 osumnjičena, javio je radio.

Dvadesetjednogodišnji policajac zadobio je rane opasne po život.

Od fatalne pucnjave policije na 15-godišnjaka 6. decembra, Grčka je zahvaćena nasilnim protestima. Nepoznati napadači su 23. decermbra otvorili vatru po policijskom autobusu. Niko nije povrijeđen u tom napadu, za koji je nepoznata grupa koja se naziva "Narodna akcija" preuzela odgovornost.