Brutalno eliminisanje opozicije
0

FOTO+VIDEO / Policajac hladnokrvno upucao demonstranta u glavu

Sarajevo-x.com
Protesti u Bahreinu još uvijek traju, a metode kojima aktuelne vlasti pokušavaju ugušiti pobunu postaju sve brutalnije. Snimci iz grada Sitre pokazuju trenutak kada policajac hladnokrvno puca u demonstranta iz puške sa svega nekoliko metara udaljenosti.

Snimak prikazuje muškarca u crvenoj majici kako demonstrira ispred nekoliko policajaca. Jedan do njih ispaljuje hitac u grudi muškarca koji pada na tlo, ali se ustaje držeći se za grudi. Policajac ispaljuje još jedan metak, ovaj put u glavu nakon čega demonstrant pada.

Ne postoje zvanične informacije da li je policajac koristio gumene metke, suzavac ili metak. Svaki od tih metaka može biti smrtonosan kada se ispali iz ovakve blizine. Na snimku se ne vidi da li je muškarac preživio.

Vlasti u Bahreinu pobunu pokušavaju ugušiti u hapšenjem opozicionih aktivista.

Pet šiitskih i jedan sunitski aktivista uhapšeni su u srijedu navečer, rekao je zamjenik lidera šiitske opozicione koalicije Al-Vefak i poslanik Kalil Marzuk, prenijele su agencije.

Šiitska većina u Bahreinu već dugo se žali da sunitska vladajuća elita vrši diskriminaciju nad njima, ali masovni protesti izbili su tek prošlog meseca poslije pobuna u Egiptu i Tunisu u kojima su s vlasti zbačeni predsjednici tih država.

Kralj Hamad bin Isa al-Kalifa je demonstrantima ponudio dijalog, ali su oni to odbili, tražeći kompletnu smjenu vlasti.