Svijet
1

Pokrenuta istraga o smrti španskih vatrogasaca

Klix.ba
Španski vatrogasci se bore s vatrom (Foto: AFP)
Španski vatrogasci se bore s vatrom (Foto: AFP)
Španske vlasti su pokrenule istragu o smrti dvojice vatrogasaca koji su poginuli u noći s nedjelje na ponedjeljak boreći se s vatrenom stihijom u Torremanzanesu, u oblasti Alicante.

"Izgledalo je kao da ih je pogodila munja", kazao je Carlos Blanes, svjedok nesreće. "Vatru su pokušavali ugasiti sa 50-ak metara udaljenosti. Nije bilo vatre tamo gdje su stajali. Odjednom, sijevnulo je i spalilo sve oko njih", kazao je Blanes.

Šef Vatrogasne službe Miguel Ponsoda je kazao da su vatrogasci stradali u tzv. "toplotnoj eksploziji". Riječ je o fenomenu koji se javlja u kombinaciji izrazito visoke temperature i suhog zraka. Takva ekplozija uzrokuje sagorijevanje površine radijusa 20 metara u samo jednom dijelu sekunde.

U ovom je požaru izgorjelo više od 600 hektara borove šume. Rezultati preliminarne istrage su pokazali kako je požar u nedjelju uvečer izazvan ljudskim faktorom. Ministar unutrašnjih poslova je kazao da se moraju razjasniti okolnosti pod kojima su dva vatrogasca poginula, a dva sugrađanina zadobila teške opekotine. Ljekari se bore za život još jedne teško povrijeđene osobe.

Čelnici Vatrogasne službe su pozvali na hitnu i temeljnu istragu, koja će otkriti krivca za dva izgubljena života.

Inače, za Španiju je ovo najgore ljeto u posljednjih desetak godina. Požari bjesne na Kanarskim otocima, u Andaluziji, Kastiliji, Galiciji i Alicanteu.