Svijet
1

Pokolj u sirijskom selu Al-Beyda, među ubijenim i djeca

Anadolija
Nastavljeni su napadi snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada na selo Al-Beyda na području Tartusa.

U današnjim operacijama je ubijeno najmanje 29 osoba među kojima se nalazi i petero djece, a strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti povećan.

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu (SNHR) saopćila je da su Assadove snage bombardovale selo zračnim i kopnenim putem, a prilikom ulaska u pomenuto selo, ubili su najmanje 29 osoba među kojima i žene i djeca.

Jedan od očevidaca koji je uspio pobjeći, rekao je SNHR-u da su režimske snage čak i zapalile neka tijela ubijenih stanovnika ovog sela.

Lokalni izvori su saopćili da je prije dva dana došlo do ubistva dva pripadnika Sebbiha miliciije i da je nakon toga došlo do intenzivnih napada Assadovih snaga.

Slike užasa

S druge strane, sirijska državna televizija i televizija Sama su objavile da je u selu sprovedena "antiteroristička operacija".

Na obje televizije su prikazani snimci ubijenih pripadnika opozicije koji se nalaze po sirijskim ulicama.

Također, objavljen je i snimak jednog očevica koji je telefonom snimio ubijanje 16 civila među kojima su bila i djeca.

U saopćenju Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) stoji da su, u napadima koji su počeli jučer, Assadove jedinice ubile oko 150 osoba među kojima se nalaze žene i djeca.

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) treba hitno intervenisati kada je u pitanju uspostavljanje sigurnosti u Siriji. Potrebno je da Međunarodni kazneni sud istraži pokolje koji se sprovode", stoji u pomenutom saopćenju.