Svijet
0

Pogledajte snimak napada iz tržnog centra u Najrobiju

Klix.ba
Novinar CCTV Africa snimio je prve trenutke smrtonosnog terorističkog napada u kenijskom tržnom centru Westgate.

Snimak prikazuje ljude kako bježe u zaklon iza polica i kutija, dok se u pozadini čuju pucnjava i uzvici prestravljenih kupaca. Također se vidi i muškarac iza vrata, koji razgovara na mobitel i govori: "Mislim da se radi o teroristima".

Autora snimka policija je spasila nakon pet sati provedenih pod opsadom. Zatražio je da ostane anoniman.

Kenijski Crveni krst javlja da je broj ubijenih u napadima militanata u kenijskoj prijestolnici porastao na 68, nakon što je u spasilačkoj misiji otkriveno još devet tijela.

Vlasti su saopćile kako je više od 175 osoba povrijeđeno u napadu u kojem su napadači koristili jurišne puške i bombe. Somalska militantna grupa al-Shabab već je preuzela odgovornost za ubistva.

Smatra se da je od 10 do 15 militanata ostalo u tržnom centru sa nepoznatim brojem talaca. Kenijska vojska ušla je u četverospratni tržni centar te je došlo do sporadičnih oružanih okršaja.

Novinari Associated Pressa u tržnom centru javljaju da je snažna eksplozija protresla zgradu te da je bila najsnažnija u 30-satnoj opsadi. Nakon eksplozije uslijedila je tišina.

Snage sigurnosti nisu uspjele odrediti koliko osoba teroristi drže kao taoce. Kenijski Crveni krst saopćio je da je 49 osoba prijavljeno kao nestalo.

Vlasti nisu napravile izričitu poveznicu, ali taj bi broj mogao predstavljati osnovu za broj zarobljenika. Napadači su posebno ciljali nemuslimane, što je uključilo i nekoliko žena.

Poginulo je 68 osoba, a više od 170 je povrijeđeno. Između 10 i 15 napadača i dalje se nalazi u centru Westgate.