Kancelarka za pamćenje
437

Pogledajte 16-godišnju vladavinu Angele Merkel u 25 fotografija

B. R.
Susret s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom 2015. u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Susret s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom 2015. u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Kancelarska vladavina Angele Merkel u Njemačkoj duga 16 godina je 2. decembra zvanično okončana. U Evropskoj fotografskoj agenciji (EPA-EFE) izdvojili su 25 fotografija za koje su ocijenili da će se Merkel po njima pamtiti.
Rušenje Berlinskog zida i ujedinjenje Njemačke značilo je početak duge političke karijere žene koja je bila potpuni anonimus. Umjesto prijelaznog rješenja, prema zamisli bivšeg kancelara i njenog stranačkog kolege iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) Helmuta Kohla, postala je političarka za koju mnogi smatraju da je najzaslužnija što je Njemačka postala geoekonomska sila.

Njene vlade bile su suočene s tri velike krize, a to su globalna recesija koja je počela 2008., migrantska kriza iz 2015. i pandemija koronavirusa. Nije bila idealna. Mladi sugrađani joj prigovaraju da ih nije dovoljno pripremila za budućnost, dok joj pojedini spočitavaju da je bila preliberalna prema izbjeglicama i migrantima te da je zapostavila javnu infrastrukturu.

Na oproštajnoj ceremoniji, s najvećim vojnim počastima, u Berlinu je 67-godišnja Merkel pozvala na odbranu demokratije, da se svijet posmatra i očima drugih te da se uvijek radi s radošću u srcu.

Na iznenađenje mnogih, svojim izborom je ispraćena i pjesmom "Du hast den Farbfilm vergessen" pank pjevačice Nine Hagen.

Bila je druga najdugovječnija kancelarka u historiji Njemačke. EPA-ine fotografije podsjećaju da se nije libila sakriti osjećanja i reakciju u različitim okolnostima - tokom susreta s drugim zvaničnicima, sportašima i drugima. Da nije bila za sve političarka bez mane podsjeća trenutak kada su je Grci, nezadovoljni njenim odnosom prema recesiji u Grčkoj, uporedili s nacističkim zločincem Adolfom Hitlerom.

Sigurno je da će se pamtiti po upečatljivom položaju ruku u predjelu stomaka - položaju u obliku dijamanta. Takvo njeno držanje se tumači kao odraz njene politike - smirenost i snaga. To je uprizoreno i mozaikom kao svojevrsnim predizbornim plakatom CDU-a.