Afganistan
0

Poginulo osam britanskih vojnika

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U posljednja 24 sata u Afganistanu je poginulo osam britanskih vojnika, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Ovim je ukupan broj britanskih vojnika koji su izgubili živote u Afganistanu od 2001. godine porastao na 184 i premašio broj nastradalih u Iraku, gdje ih je poginulo 179.

Šef britanske diplomatije David Miliband podržao je ulogu Britanije u Afganistanu i rekao da su vojnici tamo da bi "spriječili da Afganistan ponovo postane inkubator terorizma i polazište iz kojeg se kreće u napade na Zapad".

Lider konzervativaca David Cameron izjavio je da je čitava zemlja šokirana stradanjem tolikog broja vojnika.

Kada su britanske snage stigle na jug Afganistana prije tri godine, tadašnji ministar odbrane izrazio je nadu da će oni okončati svoju misiju bez ispaljenog metka.

Umjesto toga, trupe su bile uključene u najžešće sukobe u kojima su britanske snage učestvovale od rata u Koreji tokom pedesetih godina prošlog vijeka.

Načelnik britanskog Generalštaba sir Jock Stirrup izrazio je žaljenje povodom stradanja vojnika, ali je upozorio na dodatne gubitke u budućnosti, uz napomenu da talibani gube rat u Afganistanu.