Bruxelles
0

Počinju pregovori EU-Rusija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pregovarači Evropske unije i Rusije sastat će se danas u Bruxellesu na prvom krugu pregovora o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, a na sastanku će se raditi na definiranje ukupnog okvira pregovora te utvrditi kalendar daljnjih sastanaka, saopćeno je iz Bruxellesa.

"Samo sedmicu dana nakon što su pregovori pokrenuti na političkoj razini u Hanti-Mansijsku (u Sibiru), dva pregovaračka tima kreću na posao u Bruxellesu. Naš je cilj postići sveobuhvatan i samostalan ugovor koji će dugoročno služiti kao institucionalna i pravna baza za naše odnose. Novi sporazum pomoći će da se ostvari puni potencijal tog partnerstva, koje se temelji na puno zajedničkih interesa", navodi u saopćenju evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Novi sporazum dat će pravno obavezujući okvir za budući saradnju EU-a i Rusije.

On će pripremiti teren za snažniju političku saradnju, dublju ekonomsku integraciju, za odnose na polju energetike, bližu saradnju na polju slobode, sigurnosti i pravosuđa te za uzajamno otvaranje obrazovnih i znanstvenih sustava, dodaje Komisija u saopćenju.