Slučaj protiv Salvinija
0

Počelo novo suđenje italijanskom piscu Robertu Savianu, on poručio: Ponosan sam što sam optužen

V. K.
Saviano tokom prethodnog suđenja u slučaju protiv premijerke Meloni (Foto: EPA-EFE)
Saviano tokom prethodnog suđenja u slučaju protiv premijerke Meloni (Foto: EPA-EFE)
Na sudu u Italiji danas je započelo suđenje italijanskom piscu Robertu Savianu koji je optužen za klevetu protiv sadašnjeg potpredsjednika vlade Mattea Salvinija.

Slučaj je italijanskoj javnosti poznat iz 2018. godine, a Salvini je tužio italijanskog pisca zbog toga što ga je u jednoj političkoj emisiji definirao kao "ministra podzemlja".

Tokom suđenja, Saviano je komentirao cijeli slučaj te je poručio kako vlast pokušava da ga na ovaj način zastraši.

"Jedini cilj ovog suđenja je da me zastraši i natjera da napustim Italiju kao što su mi mnogi priželjkivali nakon ishoda prošlih izbora", poručio je pisac.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova, a sadašni potpredsjednik Vlade Italije Matteo Salvini nije prisustvovao suđenju, ali bi trebao prisustvovati na narednom ročištu koje je zakazano 1. juna.

"Nisam siguran da će zaista doći, ali se nadam. Možda će mu za četiri mjeseca ovo biti zanimljivo pa ćemo se upoznati. Što se tiče suđenja, ponosan sam što sam optužen", zaključio je Saviano.

Osim Salvinija, italijanskog pisca tužila je i aktuelna premijerka Italije Giorgia Meloni koja je krajem godine naglasila kako ne namjerava povući tužbu.

"Neću povući tužbu protiv Saviana. U više navrata me nazvao gadurom pripisujući mi odgovornost za smrt djeteta. Pitam pravosuđe da li je to kritika ili uvreda? Mislim da će pravosuđe odgovoriti, ja ne želim politizirati ovo pitanje. To pitanje politizira Saviano koji se nalazi u situaciji u kakvoj se nije nalazio ranije", rekla je Meloni.