Svijet
0

Počelo glasanje na izborima u Kirgistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kirgistanski birači počeli su u nedjelju glasanje na parlamentarnim izborima, prvima nakon svrgnuća predsjednika Kurmanbeka Bakijeva u aprilu i velikih etničkih sukoba Kirgiza i manjinskih Uzbeka u junu, prenose agencije.

Za 120 mjesta u parlamentu natječe se 29 političkih stranaka, a najmanje ih šest ima izgleda prijeći izborni prag od pet posto. Izbore će obilježiti i snažne mjere sigurnosti.

Na izbore je pozvano 2,8 milijuna birača s pravom glasa, a osim 22 promatrača iz Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), izbore će pratiti dodatnih 300 promatrača. Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak, javlja agencija AFP.

Kirgistan, jedina zemlja na svijetu s ruskom i američkom vojnom bazom, bira zastupnike prema novome ustavu čime bi kao prva u srednjoj Aziji trebala uspostaviti sustav parlamentarne demokratije.

Taj bi proces međutim mogao ponovno raspiriti političko i etničko nasilje u zemlji.

Nakon pobune u aprilu u kojoj je svrgnut predsjednik Bakijev, a na čelo prijelazne vlade stupila Roza Otunbajeva, Kirgistan je u junu donio novi ustav koji ukida predsjednički sistem.

Novi kirgistanski premijer trebalo bi da ujedini zemlju, prevlada političke napetosti i etničke podjele između Kirgiza i Uzbeka zbog kojih je 400 ljudi ubijeno u junu, a tisuće su ostale bez domova.

Međutim, Rusija i analitičari strahuju da će to biti težak zadatak jer bi razmrvljeni parlament mogao paralizirati politički proces i potaknuti nasilje u borbi stranaka za vlast.

U srednjoj Aziji, regiji bogatoj energetskim izvorima, Kirgistan je važan kao strateški partner Rusiji i Sjedinjenim Državama koje tamo imaju svoje zračne baze po čemu je ta država jedinstvena u svijetu.