Svijet
0

Počeli regionalni izbori u Francuskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski birači danas glasaju u prvom krugu regionalnih izbora, što je posljednje glasanje na nacionalnom nivou do predsjedničkih izbora u Francuskoj 2012. godine.

Opozicijska Socijalistička stranka već kontrolira 20 od 22 glavne regije i nada se da će ovaj put osvojiti i preostale dvije.

Popularnost desničarskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na najnižem je nivou otkad je došao na vlast, dok nezaposlenost istovremeno dostiže 10 posto.

Dopisnik BBC-a iz Pariza kaže da će birači, iako se ovi izbori tiču regionalnih pitanja, po svoj prilici iskoristiti ovu priliku da izraze razočaranje centralnom vladom.

Sarkozyjev Savez za narodni pokret (UMP), savez francuskih konzervativnih stranaka, ima 30 posto podrške, isto kao Socijalistička stranka, ali se očekuje da će se socijalisti udružiti sa Zelenima i drugim ljevičarskim strankama uoči drugog kruga glasanja iduće nedjelje.

Socijalistička stranka je duboko podijeljena na nacionalnom nivou, ali je i dalje jaka u regijama.

Analitičari kažu da se čelnica ove stranke Martine Aubry nada da će dobar rezultat na ovim izborima poboljšati njezine šanse da postane socijalistički kandidat na predsjedničkim izborima 2012.