Kongo
0

Pobunjenici ubili tri i ranili sedam pripadnika UN-a

FENA
Tri indijska vojnika ubijena su u srijedu ujutro, a sedam mirovnjaka Ujedinjenih naroda ranjeno je u napadu pobunjenika na bazu UN-a na istoku Konga, saopćio je glasnogovornik indijske vojske Virendra Singh.

Singh je izjavio da je pedesetak pobunjenika napalo bazu mirovne misije UN-a u Kirumbi, u provinciji Sjeverni Kivu, oko dva sata poslije ponoći, što je izazvalo razmjenu vatre, prenijela je agencija Associated Press (AP).

Aktivist za ljudska prava Jado Ikosi, koji živi blizu baze, izjavio je za AP da su pobunjenici ušli u bazu nakon što su kopljem ubili stražara.

U mirovnoj misiji UN-a u Kongu (MONUC) sudjeluje oko 20.000 ljudi, među kojima je skoro 4.000 vojnika iz Indije.

Stalni pobunjenički napadi u Kongu doveli su u sumnju mogućnost snaga UN-a da zaštite civile. Od 1999. godine u toj zemlji je poginulo više od 100 mirovnjaka.

Predsjednik Konga izjavio je kako želi da svi mirovnjaci napuste zemlju prije septembra 2011. godine, a UN je počeo povlačenje svojih trupa prošlog mjeseca.

Voditelj humanitarnih operacija UN-a John Holmes i humanitarne organizacije upozoravaju da nasilje može izmaknuti kontroli ako se mirovnjaci povuku iz zemlje, naveo je AP.

U Prvom kongoanskom ratu pobunjenici su 1997. zbacili s vlasti predsjednika Mobutu Sese Sekoa, diktatora, nakon čega je uslijedio još jedan građanski rat, okončan 2003. godine.

Misija UN-a pomogla je da se 2006. u Kongu održe prvi demokratski izbori nakon 40 godina, mada su rezultati osporavani.