Nakon prebrojavanja
62

Pobjeda Joea Bidena u Pennsylvaniji i službeno potvrđena, novi udarac Trumpu

A. B.
Iz Pennsylvanije za Bidena ide 20 elektorskih glasova (Foto: EPA-EFE)
Iz Pennsylvanije za Bidena ide 20 elektorskih glasova (Foto: EPA-EFE)
Pobjeda Joea Bidena u saveznoj američkoj državi Pennsylvaniji potvrđena je službeno u utorak, što se smatra novim udarcem za dosadašnjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nakon jučerašnje potvrde da je njegov protivnik demokrata pobijedio i u Michiganu.

Guverner Pennsylvanije demokrata Tom Wolf, u nekoliko objava na Twitteru je potvrdio da je državna sekretarica Kathy Boockvar potvrdila rezultate za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Kako je kazao Wolf, rezultati idu u korist Joea Bidena i Kamale Harris te je potpisao certifikat kojim se oni potvrđuju kao i to da Pennsylavnija nosi 20 elektora.

"Želim se zahvaliti izbornim zvaničnicima koji su proveli poštene i slobodne izbore tokom nevjerovatno izazovnog vremena u kojem se nalazi naša zajednica. Naši ljudi koji su bili angažovani za rad na izborima bili su pod stalnim napadima i postupali su časno", napisao je na Twitteru Wolf.

Dalje je navedeno da je Trump konstantno pokušavao osporiti rezultate izbora i da i dalje ne priznaje da je Biden pobjednik. Međutim, zvaničnici su saglasni da će potvrđena pobjeda u Pennsylvaniji njemu biti dodatni udarac.

Bob Bauer, viši savjetnik Bidenove kampanje, ismijao je Trumpa i njegov pravni tim nakon potvrde glasova u Pennsylvaniji rekavši da će, uprkos njihovim pravnim zahtjevima ostale države nastaviti potvrđivati rezultate.

"Svima je osim Donalda Trumpa, Rudyja Giulianija i Jenne Ellis jasno da su ovi izbori završeni i da je Joe Biden odnio pobjedu. Trump je učinio sve što je mogao kako bi građane lišio prava glasa i zaustavio ovjeru rezultata u Pennsylvaniji što dokazuje i podnošenje tužbi. One su dovele do toga da se Trump ponizi nakon što su te tužbe na sudu odbačene jer nije bilo dovoljno argumenata i dokaza. Trump nije uspio u Pennsylvaniji i neće uspjeti nigdje drugo", kazao je Bauer, piše CBS News.

Dok većina republikanaca ili podržava Trumpove napore za osporavanje izbornih rezultata ili ostaje tiha, sve je veći broj onih republikanaca koji ga pozivaju da prizna rezultat i pomogne u prebacivanju vlasti na Bidenovu administraciju.

Trump je ovlastio u ponedjeljak ključnu saveznu agenciju da počne raditi s prijelaznim timom izabranog predsjednika Bidena iako i dalje namjerava nastaviti svoju borbu za promjenu izbornih rezultata.

Američka savezna država Georgia u utorak će početi ponovo prebrojavati glasove, odgovarajući na zahtjev kampanje Donalda Trumpa, objavio je državni dužnosnik Georgije zadužen za nadgledanje izbora.

Novo prebrojavanje, za koje se ne očekuje da će izmijeniti potvrđene izborne rezultate po kojima je Joe Biden dobio izbore, završit će do ponoći 2. decembra.