Na meti ekstremista
1

Pisac Salman Rushdie napadnut na bini prilikom nastupa u New Yorku

F. H.
Foto: Twitter/Screenshoot
Foto: Twitter/Screenshoot
Salman Rushdie, pisac indijskog porijekla napadnut je na bini u New Yorku prilikom nastupa na javnom događaju, javio je Associated Press.

Napad se desio prilikom predstavljanja nove Rushdijeve knjige memoara nazvane Joseph Anton a posvećena je fetvi koju je izao iranski ajatolah Ruhollah Homeini.

Prema dostupnim informacijama, u trenutku kada su voditelji predstavljali Rushdija, napadač je prišao i počeo da udara i nožem ubada autora. Rushdie je pao na pod, a napadač je savladan.

Rushdijeva knjiga Satanski stihovi zabranjena je u Iranu od 1988. godine i mnogi muslimani je smatraju za blasifemičnu. Iranski ajatolah Ruhollah Homeini je 1989. godine izdao fetvu koja je tražila Rushdijevu smrt. Za njegovo ubistvo je bila raspisana nagrada od 3 miliona dolara.

Iranske vlasti su se zvanično ogradile od Hominijeve fetve ali je jedna iranska vjerska fondacija 2012. godine nagradu za Rushdijevo ubistvo digla na 3,3 miliona dolara.

Rushdie je ranije odbacio prijetnje zbog navedene fetve i rekao da nema dokaza da su ljudi zainteresovani za nagradu koja je raspisana za njegovo ubistvo.

Trenutno nisu poznati motivi napadača niti u kakvom se stanju nalazi proslavljeni autor.

Salman Rushdie je rođen 1947. godine u Indiji, a njegovi radovi predstavljaju kombinaciju magijskog realizma i historijske fikcije i primarno se bave vezama, raskolima i migracijama između civilizacija zapada i istoka. Od 2000. godine živi u SAD-u.