"Spašavali" ih vatrogasci
12

Pijani američki turisti prespavali na Eiffelovom tornju, čeka ih kazna

D. B.
Dva američka državljanina, koji su turisti u Parizu, prespavali su na Eiffelovom tornju, javlja BBC.

Riječ je o dvojici muškaraca koji su bili u alkoholiziranom stanju kada su su ostali "zaglavljeni" na tornju nakon što se ograda spustila na stepeništu. Njih su pronašli članovi osiguranja rano ujutro u ponedjeljak.

Turisti su platili ulaz za posjetu Eiffelovom tornju oko 22:40 sati u nedjelju te su prilikom silaska preskakali sigurnosne barijere, a na kraju su se našli između drugog i trećeg nivoa tornja, mjestu koje je inače zatvoreno za javnost.

"Čini se da su ostali zaglavljeni jer su bili pijani", rekli su tužitelji za novinsku agenciju AFP.

Specijalna vatrogasna jedinica zadužena za spašavanje ljudi s visina poslana je po turiste, a uobičajeno vrijeme otvaranja tornja u 9:00 sati je odgođeno zbog ove akcije. Turisti nisu predstavljali opasnost, ali su ispitani u policiji te će biti procesuirani.

Ovaj incident se dogodio nakon dvije lažne dojave o bombi na tornju koje su stigle u subotu, kada je toranj dva puta evakuisan u istom danu.

Policija je pokrenula istragu o lažnim dojavama koje su stigle putem postova na gaming web stranici i platformi za online komunikaciju između građana i policije.

Eiffelov toranj je izgrađen 1880-tih i visok je 300 metara, a prošle godine ga je posjetilo 5,8 miliona ljudi.