Svijet
51

Petra Laszlo će tužiti Facebook i izbjeglicu kojem je podmetnula nogu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Mađarska novinarka koja je, snimajući izbjeglice koje su se kretale kroz mjesto Roszke, podmetnula nogu jednom od njih Osami Abdul Mohsenu, dobila je otkaz jer su kamere snimile njen potez. Ipak, ona je odlučila tužiti Mohsena, ali i Facebook.

Izbjeglice su kroz Mađarsku bježale od policije, a u jednom trenutku snimateljica Petra Laszlo je podmetnula nogu Osami Abdul Mohsenu koji je u naručju nosio sina.

Nakon toga novinarka je dobila otkaz, a bila je izložena i pravom medijskom linču i osudama na društvenim mrežama. Ipak, ona je sada odlučila tužiti Facebook i Mohsena.

U izjavi koju je dala za ruski list Izvestia ona je potvrdila da će podnijeti tužbu.

"Mohsen je promijenio svoj iskaz, jer je prvobitno krivio policiju. Moj muž želi dokazati moju nevinost. To je pitanje časti", istakla je Laszlo.

Laszlo je također izjavila da će tužiti Facebook zbog toga što nisu uklonjene prijeteće poruke koje je dobijala na toj društvenoj mreži, ali navodno i zbog toga što Facebook nije dozvolio da se naprave grupe podrške ovoj novinarki.

Incident u kojem je Petra Laszlo nogom udarila izbjeglicu iz Sirije, koji je nosio svoje dijete u naručju, dogodio se 8. septembra u mjestu Roszke. Ona je poslije toga izjavila da ne zna zbog čega je tako postupila i da je to možda jer se plaši izbjeglica.