Svijet
0

Petnaest mrtvih u eksploziji autobombe u Quetti

FENA
U eksploziji autobombe u petak poginulo je 15 osoba u Quetti, glavnom gradu Balučistana (na jugozapadu Pakistana), graničnoj pokrajini s Iranom i Afganistanom, prema novim podacima koje je u subotu saopćila lokalna policija.

Još sedam tijela je otkriveno na mjestu eksplozije autobombe ispred kuće sina bivšeg pakistanskog federalnog ministra Nasera Mengala. Prethodni bilans je bio osam poginulih i 18 ozlijeđenih.

"Sadašnji bilans je 15 poginulih. Još tri tijela su pronađena u ruševinama u subotu u toku noći", precizirao je AFP-u visoki policijski zvaničnik Nazir Ahmad Kurd. Četrdesetak osoba je ozlijeđeno, a 10 je izašlo iz bolnice.

Odgovornost za napad je u telefonskom razgovoru s novinarima u Queti preuzeo glasnogovornik Oslobodilačke vojske Balučistana Merak Baluč koji je govorio o "samoubilačkom napadu kojim bi se dala lekcija izdajnicima".

Vlasti u Balučistanu se suočavaju s pobunjeničkim pokretom koji traži samoodređenje.

Bombaški napad je u subotu uzrokovao smrt dva pakistanska vojnika koja su bila u vojnom vozilu u Sjevernom Waziristanu (na sjeverozapadu zemlje) u blizini afganistanske granice, saopćio je jedan sigurnosni izvor.