Policija ga uhapsila
42

Peru: U torbi dostavljača hrane pronađeni dijelovi drevne mumije

L. H.
(Foto: Ministarstvo kulture Perua)
(Foto: Ministarstvo kulture Perua)
Policija u Peruu došla je do iznenađujućeg otkrića kada je pretražila dostavljača koji im je skrenuo pažnju jer se ponašao kao pijan na arheološkom nalazištu u Punu.

U njegovoj rashladnoj torbi bila je drevna mumija. Muškarac je rekao da je svoju sobu dijelio s mumijom u zavojima i smatrao je "nekom vrstom duhovne djevojke".

Ostatke je stavio u torbu kako bi ih pokazao svojim prijateljima, rekao je.

Objasnio je da je "Juanitu", kako je dao nadimak mumiji, držao u kutiji u svojoj sobi, pored televizora. Dodao je da je u vlasništvu njegova oca, ne precizirajući kako je dospio u posjed.

Stručnjaci su rekli da je tijelo bilo staro između 600 i 800 godina i da se radilo o odraslom muškarcu, a ne o ženi, kako je pretpostavio muškarac koji je s njim pronađen.

Procjenjuje se da je mumificirani muškarac imao više od 45 godina u trenutku smrti i bio je visok 1,51 metar.

Mumija je bila umotana u zavoje u fetalnom položaju koji je tipičan za mnoge prehispanske grobove u tom području.

Mumificiranje su prakticirale razne kulture na području današnjeg Perua prije dolaska španskih konkvistadora. Neke su mumije pokopane, dok su druge izvađene i prikazane kao eksponati.

Policija je zaplijenila mumiju koju je nosio dostavljač i predala je Ministarstvu kulture Perua, koje se brine za historijsku baštinu zemlje.

Dostavljač i njegova dva prijatelja, koji imaju između 23 i 26 godina, uhapšeni su i pod istragom su zbog mogućih zločina protiv kulturne baštine Perua.