Zbog ugrožavanja ključnih interesa
0

Peking osudio najavu prodaje oružja Tajvanu

SRNA
Kina je večeras osudila planiranu prodaju američkog naoružanja Tajvanu, uključujući modernizaciju tajvanskih borbenih aviona tipa "F-16", kao "grubo miješanje" u njene unutrašnje poslove.

Kina je upozorila da potencijalna realizacija ugovora vrijednog 5,3 milijardi dolara može da ugrozi njene "ključne interese" na Tajvanu i nanese štetu kinesko-američkoj vojnoj i sigurnosnoj saradnji.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da je Tajvan "unutrašnje pitanje" povezano sa kineskim teritorijalnim integritetom i da utiče na nacionalna osjećanja 1,3 milijardi Kineza.

"Kina apeluje da SAD bez nedoumica shvate akutnu osjetljivost i ozbiljnost štete koju donosi prodaja oružja Tajvanu i da ozbiljno shvate stav Kine", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Ma Ying-jeou.

SAD su prethodno potvrdile plan o modernizaciji tajvanskih borbenih aviona avioni "F-16 A/B" i njihovo unapređenje u naprednije verzije sa oznakom "C/D".

Od maja ove godine, 47 od 100 američkih senatora i 181 od 435 članova američkog Predstavničkog doma pisalo predsjedniku Baracku Obami sa apelom da Amerika proda Tajvanu najmanje 66 aviona tipa "F-16 C/D".