Zbog lošeg tretiranja
2

Pariz zabranjuje jahanje ponija u parkovima: Oni nisu igračke

I. M.
Jahanje ponija u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Jahanje ponija u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Pariz će zabraniti jahanje ponija za djecu u svim javnim parkovima od 2025. godine nakon uspješne kampanje aktivista za prava životinja, koji tvrde da ta aktivnost predstavlja eksploataciju životinja.

Jahanje ponija decenijama je popularna aktivnost u pariškim parkovima kao što su Champ de Mars, Parc Monceau i Parc du Luxembourg, uglavnom vikendom i tokom školskih raspusta.

Grupe za zaštitu prava životinja godinama su vodile kampanju za zabranu jahanja, tvrdeći da konji moraju raditi po cijeli dan, a da im nikada ne skidaju žvalu, da nemaju stalan pristup slatkoj vodi i sijenu i da satima putuju u transportnim kamionima do grada.

"Poniji nisu igračke. Djeca ne uče ništa o njima iz ovih šetnji, ne stvara se emocionalna veza. To samo pretvara ponije u objekte za zabavu", rekla je aktivistica Paris Animaux Zoopolis (PAZ) Amandine Sansivens, piše Reuters.

Peticija PAZ-a za zabranu jahanja skupila je više od 8.400 potpisa.

Nakon što je uvelo povelju za dobrobit ponija 2021. godine, gradsko vijeće je prošlog mjeseca odlučilo da postupno ukine dozvole za jahanje u parkovima.

Stephane Michaud, direktor kompanije AnimaPoney, koja je upravljala jahanjem ponija u nekoliko pariških parkova, rekao je da njegovi poniji rade samo oko 150 dana godišnje.

On je počeo da dovodi ponije iz svog centra u Rambujeu, južno od Pariza, od devedesetih godina jer su se u to vrijeme poniji držali u štalama u gradu u uslovima koji nisu bili optimalni.

"Radim sa ponijima 35 godina, znam njihove potrebe. Imaju sve što im treba", rekao je.

Parižani koji su vodili svoju djecu na jahanje ponija sumnjali su da će doći do zabrane.

"Za djecu je to dobra zabava. Oni vole kontakt sa ponijima", rekla je Celine Papouin koja u park dolazi sa svojom kćerkom.