Svijet
0

Parafiran najveći komercijalni sporazum s Južnom Korejom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija parafirala je u četvrtak s Južnom Korejom svoj najveći trgovinski sporazum, nakon dvogodišnjih pregovora i unatoč zabrinutosti evropske autoindustrije.
  • Za Evropsku uniju, to je prvi sporazum slobodne razmjene 21. stoljeća. On uspostavlja duboke ekonomske odnose s drugom zemljom u razvoju. On će evropskim firmama ponuditi nova tržišta u domenu različitih usluga, tvorničkoj industriji i poljoprivredi, kazala je evropska povjerenica za trgovinu Catherine Ashton, javio je AFP.

Ovaj preliminarni sporazum o slobodnoj razmjeni ponudit će dodatna trgovinska tržišta kako za Evropu tako za Južnu Koreju.

  • Za 19 milijardi eura moglo bi doći do nove razmjene za evropske izvoznike i do potpunog eliminiranja carinskih i drugih prepreka, do ukidanja mnogobrojnih necarinskih barijera između dvije ekonomije, naglasila je Komisija.

On treba da omogući ukidanje carinskih dažbina koje pogađaju izvoz EU-a prema Južnoj Koreji u iznosu od 1,6 milijardi eura.

Prema Bruxellesu, uglavnom će se koristiti sektori za telekomunikacije, usluge za okoliš, pravne, finansijske ili usluge pomorskog saobraćaja, za koje se Seul obavezao da će liberalizirati.

Paraf na ugovor predstavlja ključnu etapu prije konačnog potpisivanja, koje će uslijediti čim zemlje EU-a budu dale konačno zeleno svjetlo. Prema Komisiji, to bi trebalo uslijediti početkom 2010.