Vatikan
0

Papa služio misu na Trgu svetog Petra u Rimu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt Šesnaesti služio je danas uskršnju misu pred desetinama hiljada vjernika na Trgu svetog Petra u Rimu, obilježavajući dan uskrsnuća Isusa Krista.

Rimokatolički poglavar poručio je vjernicima da je uskrsnuće Isusa Krista bilo "uzvik pobjede koji sve ljude ujedinjuje".

"On je naša nada i istinski mir svijeta", poručio je papa vjernicima.

Obilježavanje najvećeg katoličkog praznika u Italiji u znaku je tuge i žalosti nakon razornog zemljotresa prošlog ponedjeljka u kome je život izgubilo više od 290 ljudi, a oko 40 000 ostalo bez krova nad glavom.

Rimokatolički poglavar izrekao je posebnu molitvu za žrtve zemljotresa i najavio skorašnju posjetu razrušenoj oblasti Abruzo.

Na kraju uskršnje službe papa će izreći blagoslov i poruku Gradu i svijetu /Urbi et Orbi/ i pročitati uskršnju čestitku na 63 jezika.

Uskršnje slavlje počelo je svečanim bdenjem, sinoć, u Bazilici Svetog Petra u Rimu.

Sinoćnja ceremonija je počela unošenjem i paljenjem velike svijeće, na kojoj je papa urezao grčka slova "alfa" i "omega", nakon čega su i sveštenstvo i vjernici, također, zapalili svijeće.

Taj gest simbolizuje tamu koja je prekrila svijet nakon smrti Isusa Krista i svjetlo koje je zasjalo nakon njegovog uskrsnuća.