Svijet
12

Papa napustio Filipine: Misu na otvorenom u Manili pratilo šest miliona ljudi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Katolički duhovni lider Papa Franjo napustio je Filipine, svoju drugu stanicu u okviru posjete azijskom kontinentu.

Hiljade stanovnika Filipina ispratilo je papin konvoj koji se uputio prema aerodromu u glavnom gradu Manili, a iz mase su se čuli povici "Volimo te papa". 

Papa Franjo je jučer predvodio misu na otvorenom u parku Rizalu Manili koju je pratilo blizu šest miliona ljudi. Papa je u svom obraćanju uputio poziv ženama da budu što aktivnije u društvu. 

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi izjavio je da je prema podacima lokalnih zvaničnika jučerašnjoj misi prisustvovalo šest miliona ljudi, što je rekordna cifra. U istoj regiji misu je 1995. godine predvodio tadašnji papa Ivan Pavao II, a misi je prisustvovalo pet miliona osoba. 

Papa je u okviru posjete Filipina obišao i regiju Tacloban koja je prošle godine pretrpjela tajfun, a prije Filipina boravio je u posjeti Šri Lanki. 

Filipini su inače treća zemlja u svijetu po broju katoličkog stanovništva u kojoj živi 80 miliona katolika. Ranije je tokom posjete ovoj zemlji na dvojicu papa pokušan atentat, zbog čega je tokom ove posjete za sigurnost bilo zaduženo 40 hiljada policajaca. 

Ovo je inače sedma po redu papina međunarodna posjeta od marta 2013. godine kada je stupio na dužnost vrhovnog katoličkog poglavara.