Badnje veče
102

Papa Franjo predvodio misu u Vatikanu: Bog ne traži moć, već ljubav i poniznost

V. K.
Papa  Franjo
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo predvodio je večeras misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu te je tom prilikom pozvao sve vjernike na poniznost.

Misa u Vatikanu održana je s početkom u 19:30 sati, a tokom svog govora, papa Franjo je podsjetio na glavne poruke Božića te je naglasio kako "u tami sija svjetlo i pojavljuje se anđeo koji najavljuje pastirima: Vama se danas rodio Spasitelj, koji je Krist Gospodin".

Papa je u svojoj propovijedi primijetio kontraste koji su naglašeni u Evanđelju te je uporedio veličine svjetskih sila s malim gradom Betlehemom u kojem se vidi prizor siromašnog djeteta u jaslama.

"Poruka rođenja je da se Bog ne uzdiže u veličini, nego se spušta u malenost", rekao je papa.

On je istakao da je osnovni izazov Božića pitati se da li vjernicimogu prihvatiti Božji način činjenja stvari.

"Dok se Bog snižava, mi pokušavamo postati veliki. Bog ne traži moć. Traži nježnu ljubav i unutrašnju malenost", poručio je.

Papa je podsjetio da je Isus rođen blizu siromašnih i zaboravljenih, te je podsjetio na dostojanstvo svih koji rade, posebno onih na skromnim poslovima. Tom prilikom, papa je naglasio kako se treba poštovati dostojanstvo svakog čovjeka.

"Dosta je smrti na radnom mjestu", konstatovao je papa.

Na kraju propovijedi, papa Franjo je vjernicima poslao poruku da se vrate izvorima i osnovama vjere.

"Probudimo se, jer večeras je upaljeno svjetlo, ljubazno svjetlo, podsjećajući nas da smo, u svojoj malenosti, mi ljubljeni sinovi i kćeri, djeca svjetlosti", riječi su pape Franje tokom mise u Vatikanu.

Božićne svečanosti u Vatikanu, ponovno su u znaku pandemije koronavirusa. Svi okupljeni morali su nositi maske i držati distancu jedni od drugih. Ipak, ove godine u bazilici Svetog Petra okupio se znatno veći broj vjernika, njih oko 1.500, među kojima su bili i brojni svećenici.