Ostao u Domu Svete Marte
166

Papa Franjo odbio preseliti u papinski apartman

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo je odlučio da neće preseliti u papinski apartman u Apostolskoj palati, već će živjeti u apartmanu u motelu u Vatikanu gdje je bio od početka konklave koja ga je izabrala, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

"Ovim će papa moći živjeti zajedno sa svećenicima i biskupima koji rade u Vatikanu kao i gostima koji dolaze u Vatikan na sastanke i konferencije", kazao je Lombardi. On je dodao kako je papa u apartmanu sa elegantnim namještajem i sa dovoljno prostora da može primati goste. Dom Svete Marte, što je službeni naziv motela, sagrađen je 1996. posebno za kardinale tokom konklave.

Franjo će tako biti prvi papa u 110 godina koji neće živjeti u papinskom apartmanu na trećem spratu Apostolske palate, pišu agencije.

Godine 1903. Pio X je postao prvi papa koji je počeo živjeti u nekom od apartmana s pogledom na Trg Svetog Petra. Apartmani su potpuno preuređeni za papu Pavla VI 1964. godine, te su otada preuređivani za nove pape.

Apartman koji je odabrao Franjo nudi relativnu udobnost, ali to nije luksuzni smještaj. Svaki od apartmana u Domu Svete Marte ima dnevnu sobu sa stolom, tri stolice, dva ormara, spavaću sobu te kupaonicu s tušem. Sve sobe imaju telefon i satelitsku televiziju.