Nastoji oživjeti vjeru
0

Papa Benedict XVI proglasio sedam novih svetaca

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedict XVI proglasio je danas sedam novih svetaca katoličke crkve, uključujući po prvi put jednu ženu starosjedioca SAD, čime je označio početak obilježavanja "Godine vjere" s ciljem borbe protiv rastuće plime sekularizma na Zapadu.

U obraćanju vjernicima tokom mise papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su primjer za crkvu, jer su sa herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći.

Kanonizacija se poklapa sa sastankom biskupa iz svijeta u Vatikanu, posvećenom naporima da se oživi hrišćanstvo u područjima gdje katolička vjera slabi zbog konkurencije evangelističkih crkava u Africi i Latinskoj Americi i sve veće sekularizacije Zapada, gdje su katolički svećenici bili umiješani u mnoge seksualne skandale.

Kateri Tekakwitha (1656-1680), poznata kao "Lili Mohavka", odnosno pripadnica naroda Mohavk, prva je svetica iz redova američkih Indijanaca.

Ona je živjela na prostoru koji se sada nalazi na granici između SAD i Kanade i predložena je za sveca, kako od katolika, tako i vjernika drugih vjera u tom dijelu zemlje.

Druga je Marianne Cope, opatica iz Franjevačkog reda, koja je u 19. vijeku njegovala oboljele od lepre na Havajima.

"Kateri je inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi, a Coup svjetli primjer katolicima", rekao je papa.

Jedan od novih svetaca je Filipinski tinejdžer iz 17. vijeka Pedro Calungsod, koji je pomagao jezuitskim svećenicima da preobrate domoroce na Gvamu i koga su ubili mještani koji su se tome protivili.

Za svece su takođe proglašeni Jacques Berthieu, Francuski jezuita i misionar iz 19. vijeka, Giovanni Battista Piamarta, Italijan koji je osnovao katoličku štampariju i izdavačku kuću u Breši, Carmen Salles Y Barangueras, španska opatica koja se bavila obrazovanjem djece i Anna Schaeffer, Njemica koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate kada je padom u vrelu vodu zadobila opekotine po nogama koje nikada nisu zarasle već je godinama živjela u bolovima.

Na trgu Svetog Petra u Rimu ovim povodom su se okupili hodočasnici iz čitavog svijeta, a američki Indijanci ukrašeni perlama i perjem pjevali su u zoru uoči mise pjesme posvećene Kateri.

Od kako je postao poglavar Rimokatoličke crkve 2005. godine, Benedikt Šesnaesti je, sa novih sedam, ukupno proglasio svetima 44 osobe.

U dugogodišnjoj proceduri, katolička crkva proglašava za svece osobe za koje se utvrdi da su povezane sa najmanje dva čuda.