Istraga
0

Palin zloupotrijebila ovlasti na Aljasci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kandidatkinja republikanaca za potpredsjednicu SAD-a Sarah Palin zloupotrijebila je vlast kao guvernerka Aljaske, zaključci su parlamentarne istražne komisije objavljeni u petak.

U izvještaju na 263 stranice Zakonodavnog vijeća Aljaske predatog nakon šest sati saslušavanja iza zatvorenih vrata, istražitelj Steve Branchflower je naveo da je Sarah Palin kriva za kršenje državnih etičkih propisa.

Palin je bila predmetom zvanične parlamentarne istrage pod nazivom "Troopergate" pokrenute na državnom nivou, prije nego što je bila imenovana kao kandidatkinja za potpredsjednicu, uz Johna McCaina, javio je AFP.

Branchflower je ocijenio da je ona zloupotrijebila vlast vršeći pritisak na državne agente da otpuste jednog policijskog agenta.

Šef državne sigurnosti na Aljasci Walt Monegan je dobio otkaz 11. jula. On tvrdi da je udaljen s posla zato što je odbio da smijeni policijskog agenta Michaela Wootena koji je zet Sarah Palin i razvodi se od guvernerkine sestre.

On je kazao kako je guvernerka prepustila svom suprugu Toddu da koristi ured guvernera Aljaske i njegove resurse da bi vršio pritisak na podređene.

U izjavi pod zakletvonm na 25 stranica, Todd Palin je odbacio bilo kakvu povezanost s otkazom Waltu Moneganu i s aferom oko razvoda svoje svastike od agenta Mikea Wootena.

Priznao je, ipak, da je kontaktirao s više zvaničnika administracije kojom rukovodi njegova supruga u vezi s Mikeom Wootenom, ali je naveo da je njegova supruga tražila od njega da "odustane od svega".

"Neću se ispričati zato što sam htio da zaštitim svoju porodicu i ukažem na nepravdu što jedan policijski agent koji je nasilan želi da sačuva čin", napisao je Palin braneći se od toga da vrši utjecaj na svoju ženu.

"Svi koji poznaju Sarah znaju da je ona guvernerka i da ona rukovodi", dodao je Palin u izjavi.