Svijet
39

Palestinci nemaju vode: Gaza na rubu potpunog kolapsa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od 90 posto vode u Gazi ne može se konzumirati, a udio pitke vode polako postaje sve manji, piše Russia Today.

Mnogi stanovnici Gaze za probleme s vodom krive Izrael za koji tvrde da onemogućavanjem pristupa vodi pokušava vršiti pritisak na građane. Tome doprinosi i podatak Ujedinjenih nacija da će Gaza postati potpuno nenastanjiv dio planete do 2020. godine.

Kao razlog tome UN spominje pad GDP-a od 15 posto u 2014. godini. Također, čak 72 posto domaćinstava ima problem s čistom hranom, dok je nivo nezaposlenosti čak 44 posto. Pored čestih napada izraelske vojske šanse za bilo kakav napredak u Gazi izgledaju vrlo loše.

UN govori da je unutar Gaze raseljeno više od 500.000 osoba, da je 20.000 domova uništeno, kao i 148 škola i 15 bolnica te da je 45 ambulanti teško oštećeno.

Ipak, najveći problem predstavlja uskraćenje pristupa izvoru pitke vode. Bez nje nikakva rekonstrukcija niti obnova normalnog života ne može biti započeta. Medicina, higijena i sanitarni objekti zavise isključivo od čiste vode.

"Ne možemo je piti, kuhati ili bilo šta oprati njom. Primorani smo da kupujemo čistu vodu ", rekao je za RT stanovnik Gaze Umm Ibrahim Amna Abdel.

"Posljednji rat u Gazi teško je oštetio vodovodnu infrastrukturu. Više od 50 posto objekata važnih za snabdijevanje vodom ne može se popraviti", rekao je koordinator pri UN-u Mahmoud Elkhafif.