Svijet
1

Pakistan preuzeo predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN

SRNA
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Generalna skupština UN-a (Foto: Arhiv/AFP)
Pakistan je danas preuzeo od Maroka jednomjesečno predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN, koji je dobio pet novih nestalnih članica.

Stalni predstavnik Pakistana u UN Masud Kan najavio je da ta zemlja planira da organizuje otvorene debate na temu opsežnog pristupa borbi protiv terorizma i višedimenzionalnog pristupa misiji održavanja mira UN.

Pakistanski ministar inozemnih poslova Hina Rabani Kar redsjedavat će 15. januara debatom o borbi protiv terorizma i 23. januara otvorenom debatom o situaciji na Bliskom istoku.

Vijeće sigurnosti dobilo je pet novih nestalnih članica: Argentinu, Australiju, Luksemburg, Južnu Koreju i Ruandu.

Nove članice Vijeća sigurnosti UN, koje pripadaju različitim geografskim grupama, izabrala je Generalna skupština UN u oktobru prošle godine, a one su u tom svojstvu zamijenile Kolumbiju, Njemačku, Indiju, Portugal i Južnu Afriku, čiji su mandati danas istekli, prenijele su agencije.

Vijeće sigurnosti UN ima 15 članica, od kojih pet stalnih (Kina, Francuska, Rusija, Britanija i SAD) i deset nestalnih, koje Generalna skupština UN bira na period od dvije godine.

Pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti su još Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo, koje su to postale od januara 2012. godine.

Predsjedavanje Vijeća sigurnosti UN na mjesečnom nivou preuzimaju članice Vijeća prema engleskom alfabetu.