Svijet
0

Pakistan odluku Komonvelta smatra "nerazumnom i neopravdanom"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistan je u petak saopćio kako je odluka Komonvelta da suspendira njegovo članstvo neopravdana, upozorivši kako će zvanični Islamabad razmotriti daljnju saradnju s tom organizacijom koju čine Velika Britanija i uglavnom njezine bivše kolonije.

"Odluka Komonvelta je nerazumna i neopravdana. Pakistan će razmotriti buduću saradnju s organizacijom", izjavio je Reutersu glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Muhamed Sadik.

Islamabad smatra da Komonvelt, u kojem su 53 zemlje članice, "nije imao razumijevanja za ozbiljnu unutarnju krizu" u kojoj se zemlja nalazi insistirajući kod pakistanskih vlasti da trenutno obnove demokratiju.

Odluka Komonvelta uslijedila je nakon što nije ispunjen rok dat pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu da do 22. novembra ukine vanredno stanje u zemlji i povuče se s mjesta vrhovnoga vojnog zapovjenika.

Pakistan je prethodno zatražio od ove organizacije da odgodi odluku o suspenziji jer su vlasti u izvjesnoj mjeri dozvolile normalizaciju stanja u zemlji oslobađajući zatvorenike i omogućavajući TV stanicama da ponovno emitiraju program.

Prema procjeni Komonvelta, u Pakistanu su međutim i dalje prisutna ozbiljna kršenja "osnovnih političkih vrijednosti" za koje se ova organizacija zalaže.

Članstvo Pakistana u Komonveltu suspendirano je i 1999. godine kada je Musharraf državnim udarom preuzeo vlast u zemlji, a obnovljeno je 2004. godine.

U međuvremenu je svoj povratak u Pakistan najavio bivši premijer Nawaz Sharif, koga je Musharraf svrgnuo s vlasti 1999. godine.

Sharif je saopćio da će se vratiti u zemlju nakon što je Vrhovni sud Pakistana u četvrtak odbacio i posljednji prigovor opozicije te time otvorio put za drugi reizbor Musharrafa.

Sharif je vođa jedne od dviju najvećih opozicijskih stranaka u Pakistanu i vjeruje se da će njegov povratak u zemlju donijeti novu snagu protivnicima Musharrafove politike.