Uzalud mjere sigurnosti
0

Pakistan: I na dan izbora nastavljeni neredi, ubijen zaštitar na biračkom mjestu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Službenik sigurnosti je preminuo nakon što su naoružani napadači otvorili vatru na vojnike u Pakistanu na početku općih izbora u toj zemlji.

Zaštitar je ubijen u četvrtak ujutro u oblasti Tank u sjeverozapadnoj pakistanskoj regiji Khyber Pakhtunkhwa, prema lokalnim policijskim zvaničnicima.

Incident se navodno dogodio na biračkom mjestu u gradu Kot Azam, javila je novinska agencija Reuters, citirajući lokalne medije.

Incident dolazi u trenutku kada su ljudi počeli da glasaju na visoko opterećenim izborima u zemlji. Uoči izbora bombe su pogodile dva politička ureda na jugozapadu Pakistana, pri čemu je poginulo najmanje 30 ljudi.

Desetine hiljada policijskih i paravojnih snaga raspoređene su na biračkim mjestima kako bi osigurale sigurnost.

Usluga mobilne telefonije također je suspendovana širom zemlje, što je vlada opisala kao "mjeru sigurnosti".

"Kao rezultat nedavnih incidenata terorizma u zemlji izgubljeni su dragocjeni životi, sigurnosne mjere su od suštinskog značaja za održavanje stanja reda i zakona i rješavanje mogućih prijetnji, stoga privremena obustava mobilnih usluga u cijeloj zemlji", navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tenzije su bile visoke u zemlji i uoči izbora. Bivši igrač kriketa koji je postao političar Imran Khan, osnivač pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) i bivši premijer zemlje, i dalje je najpopularniji političar u zemlji, prema anketama.

Međutim, prošle sedmice, Khan je osuđen na višestruke zatvorske kazne zbog niza optužbi, među kojima su korupcija, odavanje državnih tajni i kršenje zakona o braku, te mu je zabranjeno da učestvuje na izborima.

Khanovo prvo hapšenje prošle godine izazvalo je nasilne proteste u Pakistanu.

Ovaj 71-godišnjak, koji je izbačen s vlasti glasanjem o nepovjerenju u aprilu 2022., tvrdi da su optužbe politički motivirane.

Njegova stranka PTI također je tvrdila da su njeni kandidati bili uskraćeni za poštenu šansu da vode kampanju uoči izbora.

U međuvremenu, nekoliko grupa, uključujući islamističke militantne pakistanske talibane i separatističke grupe iz Beludžistana, koje se protive pakistanskoj državi, izvelo je niz napada posljednjih mjeseci.

Na izborima se čak 44 političke stranke bore za udio od 266 mjesta koja se nalaze u Narodnoj skupštini, odnosno donjem domu parlamenta. Dodatnih 70 mjesta rezervisano je za žene i manjine u domu sa 336 mjesta.

Ko god da formira vladu suočit će se s ogromnim izazovima, od obuzdavanja nemira, suočavanja s vojskom koja ima značajan utjecaj na politički sistem Pakistana, prevazilaženja tekuće ekonomske krize u zemlji i smirivanja rastućih tenzija sa komšijama, uključujući Indiju.