Svijet
0

Otvorena obnovljena najveća sinagoga u Njemačkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveća njemačka sinagoga ponovo je otvorena u petak na specijalnoj ceremoniji kojoj su prisustvovali politički lideri i preživjeli holokausta širom svijeta. Zgrada u istočnom Berlinu, pokrivena zapanjujućom plavom kupolom, opisana je kao jedan od dragulja njemačke jevrejske zajednice.

Mjesto za molitvu izgrađeno je prije više od stotinu godina. Nakon što je preživjela nacističku vladavinu i komunizam, zgrada je, međutim, postepeno pala u stanje potpunog propadanja.

Obnovu su finansirale berlinske gradske vlasti uz pomoć novca od lutrije.

Sinagoga u ulici Rykestrasse zapaljena je u Kristalnoj noći - noći u 1938. godini kada su spaljeni brojni jevrejski hramovi, domovi i poslovni prostori - ali je ona jedva izbjegla potpuno razaranje.

Zgrada je preživjela i Istočnu Njemačku iako je pod komunizmom sinagoga polako propadala.

Sada je najveća njemačka sinagoga dobila novi sjaj zahvaljujući više miliona dolara ulaganja u njenu obnovu i ponovo je otvorena za vjersku službu.

Prvobitno sagrađena u 1904. godini, neoklasicistička zgrada bila je zatvorena više od tri godine radi obnove vrijedne 4,5 miliona eura.

Arhitekti Ruth Golan i Kay Zareh koristili su crno-bijele fotografije originalne zgrade kako bi ponovo stvorili originalno djelo.

Među gostima na inauguralnoj ceremoniji bio je i 94-godišnji rabin Leo Trepp, koji je obavljao mlitve u sinagogi u 1930-im godinama.

On je izjavio novinskoj agenciji AFP kako je ponovno otvaranje sinagoge "čudo".

BBC-jev dopisnik iz Berlina Stweve Rosenberg javlja kako je došlo do procvata jevrejskog života i kulture u Njemačkoj u posljednjim godinama, potpomugnutog uglavnom prilivom Jevreja s ruskog govornog područja iz bivših sovjetskih republika.

To je pomoglo savremenoj Njemačkoj da ima jednu od najbrže rastućih jevrejskih zajednica u svijetu.