Svijet
24

Otkriveno kako su Vladimir Putin i drugi svjetski lideri pljačkali svoje države preko offshore kompanija

Klix.ba
Jedanaest miliona dokumenata procurilo je iz jedne od najtajnijih svjetskih kompanija, Mossack Fonseca iz Paname, koja je učestvovala u pranju novca i pomaganju brojnim svjetskim državnicima u izbjegavanju plaćanja poreza.

Dokumenti pokazuju da je kompanija Mossack Fonseca iz Paname imala veze sa 72 sadašnja i nekoliko bivših šefova država, uključujući i neke diktatore, koji su optuženi za pranje novca i pljačku vlastitih država.

Novinari iz 107 medijskih kuća i organizacija, iz 78 zemalja svijeta učestvovali su u istraživanju i otkrili neke od zapanjujućih podataka kada su u pitanju tajni računi svjetskih državnika i tzv. offshore kompanije.

Tako su otkrivene tajne offshore kompanije povezane sa porodicom i saradnicima bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, zatim bivšeg lidera Libije Moamera Gadafija, kao i predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Također su otkrivene sumnjive radnje koje se dovode u vezu sa ruskim bankama i poslovanjem predsjednika Rusije Vladimira Putina. Dokumenti su otkrili na koji način je vršeno pranje novca, koji je kanalisan kroz offshore kompanije, od kojih su dvije službeno u vlasništvo jednog od najbližih saradnika Vladimira Putina. Pretpostavlja se da su Putin i njegovi saradnici n ataj način zaradili preko dvije milijarde dolara.

Podaci iz kompanije Mossack Fonseca također otkrivaju kako je islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson izvlačio novac iz islandskih banaka, i prikrivao ga ubacivanjem u finansijske tokove preko offshore kompanija.

Iz kompanije Mossack Fonseca ističu kako posluju više od 40 godina, i do sada nisu bili optuženi za malverzacije. Također ističu kako su offshore kompanije dostupne širom svijeta i služe za brojne legalne stvari i poslovanja.