Istraga još traje
14

Otkriveni detalji: Avion kompanije easyJet letio opasno nisko iznad jezera

D. B.
Avion kompanije easyJet je u novembru prošle godine našao u opasnoj situaciji, a detalji su se u javnosti pojavili tek sada.

Riječ je o avionu Airbus A320 Neo, koji je prevozio 157 putnika kada se našao opasno blizu jezera Geneva prilikom prilaska aerodromu Cointrin 5. novembra 2023. godine.

Švicarska kontrola leta je reagovala i upozorila pilota da "odmah provjeri visinu" nakon što se avion našao na visini od samo 229 metara iznad jezera. To je bila trostruko manja visina od one na kojoj je avion treba biti kada je na udaljenosti od 12 kilometara u odnosu na pistu.

Srećom, tragedija je izbjegnuta, posada je obavila potrebne manevre, a pilot je odmah poslan na odsustvo. Ipak, u međuvremenu se vratio letačkim dužnostima.

Švicarska agencija za sigurnost SESE vodi istragu o ovom incidentu.

Jedan od eksperata je za novine Blick kazao da bi opasna situacija mogla biti rezultat "prečice" koja je preporučena pilotima. Na ovoj ruti je avion spušten poslije planina Jura.

"U potpunosti podržavamo istragu u skladu s procedurama. Sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Za kompaniju easyJet je sigurnost putnika i posade najviši prioritet", saopćeno je iz kompanije easyJet.