Na mjestu govora "Ja imam san..."
0

Otkrivena statua Martina Luthera Kinga Juniora

Sarajevo-x.com
Konačno je otkrivena statua Martina Luthera Kinga Juniora u Washingtonu, na istom mjestu gdje je borac za prava crnaca izgovorio svoje slavne riječi koje su inspirirale generacije Amerikanaca.
Na mjestu gdje je u augustu 1963. godine Martin Luther King održao poznati govor "Ja imam san..." sada stoji statua visoka devet metara. Time će se, nakon 20-godišnjeg planiranja, konačno odati počast doprinosima ovog izuzetnog borca za ljudska prava.

Spomenik je rađen punih 25 godina, a sastoji se od velikog kipa Kinga sa zidom na kome će biti uklesani njegovih najpoznatiji govori i izjave.

Spomenik se nalazi nedaleko od spomenika predsjednicima Jeffersonu i Lincolnu.

Službeno će biti predstavljen u subotu, na 48. godišnjicu od poznatog govora, nakon čega će čitava sedmica biti posvećena Martinu Lutheru Kingu i njegovim dijelima. Planirano je da govor održi i Barack Obama.

Martin Luther King bio je u prvim redovima borbe za građanska prava crnaca 60-ih godina prošlog stoljeća. Predvodio je proteste širom segregiranog juga, zagovarao nenasilje kao odgovor na nasilje. 1964. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Ubijen je u Memphisu 4. aprila 1968. godine. Njegov san danas je stvarnost.