Svijet
45

Otkriven identitet otmičara: Radikalni šeik Man Haron Monis držao taoce 17 sati

Klix.ba
Otmičar koji je 17 sati držao zarobljenima više od 20 talaca u kafiću u Sydneyju imenovan je kao šeik Man Haron Monis, radikalni muslimanski imam, pišu australski mediji.

Monis je rođen pod imenom Manteghi Bourjerd u Iranu, odakle se 1996. godine preselio u Australiju, gdje je promijenio ime u Man Haron Monis, te dobio titulu šeika Harona.

Privukao je pažnju medija svojim "pismima mržnje" protestujući protiv prisustva australskih trupa u Afganistanu. Monis i njegova partnerica Amirah Droudis slali su pisma s govorom mržnje porodicama preminulih australskih vojnika.

U novembru 2009. godine Monis se pojavio na sudu tvrdeći da je mirovni aktivista i kasnije se svezao lancima u sudu u znak protesta protiv tužbi koje su bile podignute protiv njega. Monis je izbjegao zatvor, ali je osuđen na 300 sati društveno korisnog rada i bio je na uvjetnoj kazni do septembra 2013. godine.

Pažnju policije privukao je ponovo u novembru prošle godine, kada je navodono organizovao ubistvo bivše supruge Noleen Pal, koja je izbodena, a potom joj je tijelo zapaljeno u stanu u Werringtonu. Ubistvo je navodno počinila Droudis. U aprilu ove godine optužen je za seksualno zlostavljanje sedam žena dok je radio kao duhovni iscjelitelj u Wentworthvilleu, gdje je tvrdio da je ekspert astrologije, numerologije, meditacije i crne magije.

U oktobru je Monis optužen za 40 dodatnih seksualnih prijestupa koji su povezani s njegovim radom kao duhovni iscjelitelj. Trenutno se brani sa slobode na osnovu plaćene kaucije i trebao bi se pojaviti na sudu u februaru 2015. godine.