Svijet
16

Otkazan projekt preuređenja trga i parka u Istanbulu

SRNA
Park Gezi (Foto: Arhiv/AFP)
Park Gezi (Foto: Arhiv/AFP)
Sud u Turskoj poništio je danas projekt gradnje u Istanbulu, koji je podržao premijer Recep Tayyip Erdogan i zbog kojeg su tokom prošlog mjeseca pokrenuti antivladini protesti, navodi se u kopiji sudskog dokumenta u koji je uvid imala agencija Reuters.

Turske vlasti mogu uložiti žalbu na sudsku odluku o otkazivanju planova za gradnju replike kasarne iz Otomanskog perioda na trgu Taksim.

Međutim, analitičari ističu da ova odluka označava pobjedu koalicije političkih snaga i poraz za Erdogana, koji je bio protiv protesta i nemira za koje je govorio da su odgovorni teroristi i pljačkaši.

Pravni zastupnik Komore arhitekata, koja je podnijela tužbu, Kan Atalaj rekao je da je administrativni sud donio odluku početkom juna da plan krši pravila o očuvanju i mijenja identitet trga. Nije poznato zašto sudska odluka do sada nije objavljena u javnosti.

"Odluka se odnosi na sve radove na trgu Taksim. Otkazan je projekt javnih radova, koji je osnova tih radova", rekao je Atalaj agenciji Reuters.

Erdogan je ranije izjavio da će sačekati odluku pravosuđa i žalbeni proces prije nego što nastavi sa radovima na Taksimu.

Protesti i nemiri u junu su započeli nakon što je policija upotrijebila suzavac i vodene topove protiv grupe demonstranata, koji su protestovali zbog planova za preuređenje trga Taksim i obližnjeg parka Gezi.

Tokom nemira poginule su četiri osobe a oko 7.500 je povrijeđeno. Nemiri su okončani 15. juna kada je policija očistila kampove demonstranata.