Svijet
184

Osuđen na četiri godine zatvora zbog verbalnog podržavanja napada u Parizu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U proteklih sedam dana u Francuskoj su podignute 54 optužnice protiv osoba koje su hvalile i usmeno podržavale terorizam. Sudovi u Parizu, Toulonu, Reimsu, Orleansu i Valenciennesu su po hitnom postupku osudili šest osoba kojima su izrečene zatvorske kazne u trajanju od 10 mjeseci do četiri godine.

Jedan 34-godišnjak u Valenciennesu je osuđen na četiri godine zatvora zbog toga što je hvalio teroristčki napad na redakciju časopisa "Charlie Hebdo", a to je učinio nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao u alkoholiziranom stanju.

Jedna osoba u Parizu je zbog vrijeđanja policajaca i pohvala na račun terorista osuđena na deset mjeseci zatvora.

Danas je zbog "usmene podrške terorizmu“ priveden i poznati francuski glumac Dieudonne M'Bala, protiv kojeg je otvorena istraga. M'Bala je na svom Facebook profilu objavio status: "Osjećam se poput Charlije Coulibalyja“, što se odnosi na ime kidnapera koji je u pariškom marketu zarobio nekoliko ljudi. Francusko Tužilaštvo je otvorilo istragu povodom ovog slučaja.

Francuski predsjednik Francois Hollande i premijer Manuel Vall proteklih dana često su naglašavali da neće biti nikakve tolerancije prema onima koji budu hvalili terorizam.