U predgrađu Mariupolja
0

Osoblje Crvenog križa pušteno iz zatočeništva u kojem su ih držale ruske snage

S. Š. U.
Foto/EPA: Podjela humanitarne pomoći u Ukrajini
Foto/EPA: Podjela humanitarne pomoći u Ukrajini
Međunarodni Crveni križ neumorno radi kako bi zajedno sa partnerima ostao aktivan na pružanju pomoći Ukrajini i susjednim državama i tako pomogao spašavanju života žrtava konflikta i nasilja.

Na svojoj stranici objavili su kako su neutralni i nepristrasni u pružanju humanitarne pomoći nakon što je predsjednik ove organizacije Peter Maurer izjavio kako je duboko zabrinut za sigurnost zajednica u Ukrajini te poručio svim stranama u konfliktu da se pridružavaju odredbi međunarodnog humanitarnog prava, da zaštite civile i industriju osnovnih usluga.

Sinoć je iz zatočeništva pušten tim međunarodnog Crvenog križa koje je ruska vojska zarobila u ponedjeljak u ukrajinskom gradu Manhušu kada su pokušavali ući u opkoljeni grad Mariupolj.

Reuters javlja kako će se tim nakon oslobađanja nastaviti fokusirati na evakuaciju civila i dostavu humanitarne pomoći Mariupolju.

Humanitarna kriza je sve veća i u kontekstu prihvata ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj. Tamo broj izbjeglica sada čini 10 posto od ukupnog broja stanovništva.

Ukrajinski Crveni križ dostavio je jučer dvije tone hrane u regiju Kijeva kao i medicinske zalihe lokalnim bolnicama upkros što je prolaz otežan zbog postavljenih mina.