Pad milijarderke
28

Osnivačica kompanije Theranos proglašena krivom za prevaru investitora

I. S.
Foto: Jim Wilson/The New York Times
Foto: Jim Wilson/The New York Times
Elizabeth Holmes, osnivačica kompanije Theranos, koja je navodno otkrivala bolesti koristeći samo jednu kap krvi, proglašena je krivom po četiri tačke optužbe za prevaru investitora.

Američki sud je utvrdio da nije kriva po tri tačke optužbe za prevaru pacijenata. Porota još uvijek nije donijela presudu po ostale tri tačke optužbe za prevaru investitora.

Holmes prijeti do 20 godina zatvora, kao i novčana kazna u iznosu od 250 hiljada dolara. Holmes je napustila zgradu suda s partnerom Billyjem Evansom i roditeljima. Odbila je dati izjavu za novinare.

Tužiteljica Stephanie Hinds je pozdravila odluku.

"Sudski proces trajao je 15 sedmica. Ovo je komplikovan slučaj koji je nekoliko puta otkazivan zbog pandemije. Pravda je zadovoljena", kazala je.

Magazin Forbes je 2014. godine proglasio Holmes najmlađom milijarderkom na svijetu. Tvrdila je da je napravila revoluciju u medicini.

"Možemo uraditi na stotine testova pomoću samo jedne kapi krvi, mnogo brže nego što se ranije radilo punim epruvetama i to jeftinije. Rezultati budu gotovi za četiri sata", rekla je svojevremeno.